Kávéreceptek

Jó kávét otthon is lehet készíteni, nem is kell százezres készüléket vásároljunk hozzá. Minden kávéfőzés alapja a meleg, forró víz és a megfelelően őrölt kávé. Egy amerikai szervezet szerint a jó kávéhoz az kell, hogy a víz és a kávétalálkozásának időpontjában 90-96 fokos legyen. 

Többféle típusú kávéfőzővel készíthetünk kávét, de az igazi jó kávé élményéhez a presszó kávégépek használata során juthatunk. Ezek nagy nyomással (9-15 bar) préselik át a vizet az őrölt kávén, így kapjuk meg az íz, illat és aroma anyagokat.

A kotyogós kávéfőző az egyik legelterjedtebb főző. Ezzel is erős, krémes kávé készíthető. Itt a gőzzé váló víz feszítőereje folytán hatol át a készülék kávétartójában elhelyezett darált kávén, majd a felül elhelyezkedő tartályban gyűlik össze a kész ital (itt a gőz nyomása nem túl jelentős, alig több 1 barnál, tehát a kávé perceken át készül; egyébként minél kisebb lángon főzzük, gáztűzhely esetén például a lángra helyezhető hőelvezető alátéten, annál jobban sikerül kinyerni a kávé aromáját). 

A filteres főzők a gravitáció erejét használják: a szűrőpapírtölcsérbe töltött darált kávén a víz magától keresztülcsöpög.

 Forrás: eszpresszo.com

A kávépiac Magyarországon a Tchibo szerint 3 milliárd csészét jelent évente, és egyes felmérések szerint a lakosság 70-80% százaléka iszik legalább hetente egyszer kávét. Ezt pedig legtöbbször reggel, és ebéd után teszük.

 Kávéreceptjeink

Szimpla fekete
3 g őrölt kávé kb 4 cl italt ad.

Dupla fekete
6 g őrölt kávé ad egy adagot (5-6 cl).

Feketekávé tejszínnel
6 g őrölt kávé főzete (kb. 6 cl), 25 g tejszín (16%-os zsírtartalommal), cukor, ízlés szerint.

frikai kávé

Hozzávalók 2 pohárhoz

  • 2,5 dl hideg presszókávé
  • 4 tk csokoládélikőr
  • 8 tk sűrített tej
  • jégkocka

Elkészítés: A sűrített tejet, csokoládélikőrt és kávét egy shakerben alaposan összerázzuk, majd egy jégkockával töltött old fashioned pohárba töltjük.

 

BÉCSI KÁVÉ

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1/2 csésze/100 g főzőcsokoládé
  • 4 evőkanál/60 ml tejjel felére hígított tejszín
  • 2 1/2 csésze/550 ml forró erős kávé
  • 2/3 csésze/150 ml tejszín
  • 1 kiskanál/5 g cukor

a díszítéshez:

  • fahéj
  • kakaó

Elkészítés: : Óvatosan olvasszuk fel a csokoládét egy serpenyőben. Ügyeljünk, hogy ne égjen oda. Keverjük hozzá a higított tejszínt. Lassan töltsük hozzá a csokoládéhoz a kávét és fokozatosan verjük habosra. Tartsuk melegen. Ezután a teljes tejszínt verjük fel a cukorral együtt. Öntsük a kávét előmelegített csészékbe és tegyük a tetejére a tejszínhabot.

Felszolgálás: Szórjunk a kávé tetejére fahéjat és kakaót.

Tanácsok: Én mikróban olvasztottam fel a csokit.

CAFÉ FLAMBÉ

Hozzávalók 4 csészéhez

  • 5 cl presszókávé
  • 8 cl Cognac
  • 8 db kockacukor
  • 1 narancs

Elkészítés: A Cognac-ot egy edényben felmelegítjük annyira, hogy még épp ne jöjjön forrásba. A kockacukrokat óvatosan összedörzsöljük a narancs héjával, hogy átvegye annak aromáit, majd minden csészébe kettőt-kettőt helyezünk belőle. A cukrokra rászűrjük a Cognac-ot, majd meggyújtjuk azt. Néhány másodperc múlva az égő Cognac-ra töltjük a kávét és azonnal szervírozzuk az italt.

 

CAFÉ ROYAL

Hozzávalók 4 csészéhez

  • 5 cl presszókávé
  • 5 cl Cognac
  • 2 ek cukor
  • tejszínhab a szervírozáshoz

Elkészítés: A kávét a cukorral összekeverjük, egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a Cognac-ot és meggyújtjuk. Miután elaludt azonnal a csészékbe töltjük, tejszínhabbal díszítjük és szervírozzuk.

 

CAFÉ VERMOUT

Hozzávalók 2 pohárhoz

  • 6 cl hideg presszókávé
  • 12 cl vermut (vörös)
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • jégkása

Elkészítés: A skakerbe tegyünk kevés jégkását, majd töltsük rá a vermouth-ot, tejet, kávét, illetve adjuk hozzá a cukrot és alaposan rázzuk össze. A kész italt koktélos pohárba szűrjük és azonnal szervírozzuk.

 

CAFFÉ LATTE

(Caffé au Lait) Olaszország és Franciaország legnépszerűbb reggeli itala.

Hozzávalók 1 pohárhoz

  • 1 csésze erős presszókávé (6 gr kávéból)
  • 3 csésze forralt tej

Elkészítés: Öntsük a pohárba a kávét, adjuk hozzá a forró tejet, majd keverjük meg. Ismert a Caffé Latte vaníliás változata is. Ilyenkor a hideg tejet egy kevés vaníliával forraljuk fel és azt adjuk a kávéhoz.

 

CAPPUCCINO

A klasszikus tejes kávé.

Hozzávalók 1 csészéhez

  • 6 gr kávé
  • 0,8-1 dl zsíros tej
  • kakaópor vagy fahéj a díszítéshez.

Elkészítés: Öntsük a tejet egy fém, vagy gőzölésre alkalmas edénybe és gőzöljük addig, amíg a tej felszínén hab nem képződik. Ezután főzzünk egy csésze erős presszó kávét és töltsük cappuccinos (min. 1,5 dl) pohárba. Öntsük a felgőzölt tejet a kávéra úgy, hogy egy kanállal a tejhabot visszatartjuk, majd a habot a végén a kávé tetejére kanalazzuk és kakaóporral, vagy fahéjjal díszítjük. A tökéletes cappuccino egy rész kávéból egy rész forralt tejből és egy rész tejhabból készül.

 

COGNAC-OS KÁVÉ

Hozzávalók 2 csészéhez

  • 2,5 dl presszókávé
  • 2 cl Cognac
  • 2 szem szegfűszeg
  • 2 ek cukor
  • faháj, reszelt narancs és citromhéj az ízesítéshez
  • tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítés: A Cognac-ot a fűszerekkel egy kis edényben felforraljuk, majd meggyújtjuk. A forró kávét a csészékbe öntjük, majd a tetejükre szűrjük az ízesített Cognac-ot és végül az italt tetejére tejszínhabot kanalazunk.

 

 

CURACAO KÁVÉ

(e:kűrasszó)

Hozzávalók 4 pohárhoz

  • 2,5 dl presszókávé
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl Curacao
  • 5 dkg étcsokoládé
  • tejszínhab
  • reszelt csokoládé a díszítéshez

Elkészítés: A tejet és az apróra vágott csokoládét egy edényben folyamatos keverés mellett felolvasztunk, majd hozzáadjuk a kávét és a Curacao-t. Az italt fülespoharakba szűrjük, tetejére tejszínhabot kanalazunk és reszelt csokoládéval díszítjük.

 

CSOKIS KÁVÉ

Kalória: 220 kcal

Hozzávalók:

  • 5 dkg főzőcsokoládé
  • 1 evőkanál víz
  • 5 dl nagyon erős kávé
  • cukor

Elkészítés: : A csokit kis darabokra tördeljük, a vizet hozzáöntjük, és kislángon megolvasztjuk. Amikor felolvadt, sima krémmé keverjük. Rátöltjük a kávét, és jól összekeverjük. Ízlés szerint adunk hozzá cukrot.

 

DIPLOMATAKÁVÉ

Hozzávalók 2 csészéhez

  • 2,5 cl presszókávé
  • 5 cl tojáslikőr
  • tejszínhab, kakaópor a szervírozáshoz

Elkészítés: Egy előmelegített pohárba öntjük a tojáslikőrt, majd a tetejére a szűrjük kávét. A kávé tetejére tejszínhabot kanalazunk, amit kevés kakaóporral díszítünk.

 

FRAPPÉ

Hozzávalók 2 pohárhoz

  • 4,5 dl hideg presszókávé
  • 0,5 rúd vanília
  • 6 cl sűrített tej
  • darált jég
  • tejszínhab a szervírozáshoz

Elkészítés: A vanília rudat vágjuk hosszában ketté, kaparjuk ki a belsejét, majd ezt adjuk hozzá a kávéhoz. Az így kapott vaníliás kávét a darált jéggel és a sűrített tejjel együtt öntsük turmixgépbe majd alaposan turmixoljuk össze. A kész italt öntsük longdrinkes poharakba majd a tetejüket díszítsük tejszínhabbal.

 

FŰSZERES KÁVÉ

Kalória: 105 kcal

Hozzávalók:

  • 1 darabka fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 1-1 narancs és citrom (héja)
  • 2 dl konyak
  • 6 kockacukor
  • 6 csésze erős tea

Elkészítés: : A fűszereket a gyufaszálnyi darabokra vágott citrom- és narancshéjjal összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a konyakkal meglocsoljuk, kislángon felforraljuk, és flambírozzuk (meggyújtjuk, majd levesszük a tűzről, hagyjuk, hogy elaludjon a láng). A forró kávét nagyon lassan beleöntjük, és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és hőálló poharakba töltjük.

 

 

 

 

 

 

 

ÍR KÁVÉ

Hozzávalók:

  • 6 csésze erős meleg átszűrt török kávé,
  • 1 nagy pohár tejszín (240 gr)
  • 3 ek. cukor
  • 3/4 csésze Ír whisky

Elkészítés: : Összekeverjük a tejszínt a cukorral, hozzáadjuk az átszűrt kávét és whisky-t, keverjük még kb 1 percig. Töltsük 6 csészébe és felvert tejszínnel díszítsük. Tetejére kevés reszelt csokoládét szórhatunk.

 

IRISH COFFEE

Hozzávalók 1 bögréhez

  • 3 cl ír whisky
  • 1 tk barna cukor
  • 5 cl presszókávé
  • tejszínhab és szerecsendió a szervírozáshoz

Elkészítés: Speciális ír-kávés pohárba töltjük a whisky-t, hozzáadjuk a barna cukrot és meggyújtjuk az italt. Folyamatos keverés mellett addig karamellizáljuk a cukrot amíg az teljesen fel nem olvad, majd felengedjük a kávéval. Az így elkészült ital tetejére tejszínhabot kanalazunk és egy kevés szerecsendióval díszítjük.

 

JÁVAI FAHÉJAS KÁVÉ

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 4 kk instant kávé,
  • 100 ml habtejszín,
  • őrölt fahéj
  • néhány koktélcseresznye,
  • 2 ek gyömbérszirup,
  • 2-3 ek cukor.

Két csészében keverjük össze a kávét a cukorral és a gyömbérsziruppal, majd a forró vízzel öntsük fel. A tejszínt ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal verjük félkeményre, és osszuk el a csészék tetején. Fogvájóra tűzött koktélcseresznyével díszítsünk.

 

JEGESKÁVÉ

Hozzávalók:

  • 1-2 dl főzött kávé
  • jégkocka
  • 1-2 kiskanál cukor
  • vanília fagylalt
  • esetleg tej,
  • tejszínhab

Elkészítés: A kávét főzd le és hagyd kihűlni. (Készítheted nescaféból is). Hosszú poharakba tegyél jégkockákat, 1-2 kiskanálnyi cukrot, egy gombóc vanília fagylaltot. Öntsd fel a kávéval, kevés hideg tejjel, tetejét pedig díszítheted tejszínhabbal, kis fahéjjal..

 

 

 

 

JEGES KÁVÉ

Hozzávalók:

  • 1 dl presszó kávé vagy nescafé
  • 1 gombócnyi vanília fagylalt
  • ízlés szerint cukor
  • jégkocka
  • tejszínhab
  • csoki reszelék
  • egy szép hosszú üvegpohár,
  • szívószál

Elkészítés: e: A kávét lefőzzük, hagyjuk kihűlni. Beletesszük a jégkockákat, a fagyit, a tetejére a tejszínhabot és a csokireszelékkel megszórjuk. Nagyon finom.

 

JOGHURTOS KÁVÉ

Indiai ,vagy talán török eredetű kávéféle.

Hozzávalók 2 pohárhoz

  • 3,5 dl hideg presszókávé
  • 3,5 dl joghurt (natúr)
  • 4 tk cukor
  • őrölt fahéj az ízesítéshez, díszítéshez

Elkészítés: Az ital összetevőit öntsük turmixgépbe, majd alaposan turmixoljuk össze. A kész italt öntsük longdrinkes poharakba, a tetejüket díszítsük fahéjjal.

 

KARIBI KÁVÉ

Hozzávalók 2 pohárhoz

  • 6 dl hideg hosszú kávé
  • 1 szelet ananász
  • fél narancs és citrom vékonyra szeletelve
  • 1 kk Angostura
  • cukor
  • jégkocka
  • narancshéjspirál a díszítéshez

Elkészítés: A vékonyra szeletelt citromot, narancsot és az ananászt mély tálba tesszük, majd ráöntjük a hideg kávét. Az így kapott mixet alaposan összekeverjük, majd egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérhessenek. Miután kivettük a hűtőből az italt a gyümölcsöket eltávolítjuk belőle és hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot illetve az Angosturat és ismét alaposan megverjük az italt. Az így kapott kávét longdrinkes poharakba szűrjük - melyek aljára pár szem jégkockát teszünk - és tetejét narancshéjspirállal díszítjük.

 

KÁVÉKÜLÖNLEGESSÉG

Kalória: 184 kcal

Hozzávalók:

  • 4 cl narancslikőr
  • 1 csésze forró kávé
  • 2 evőkanál felvert tejszínhab

Elkészítés: : A likőrt felmelegítjük, egy tűzálló talpas pohárba öntjük a forró kávéval, és a tetejére tesszük a tejszínhabot.

 

LIKŐRÖS HABOS KÁVÉ

(Elkészítés: i idő: kb.: 7 perc 381 kJ (91 kcal)/ pohár)

Hozzávalók: (4 pohárhoz)

  • 4 tk neszkávé
  • 1 cs. Tejszínpor (45 g)
  • 1,5 dl tej
  • 4 ek tojáslikőr
  • 2 tk reszelt csokoládé

Elkészítés: : A tejjel elkevert tejszínport kemény habbá verjük, (a tejszínhabspray a forró kávén összeesik) A poharakba 1-1 teáskanál neszkávét teszünk, forró vízzel felöntjük és ráhalmozzuk a tejszínhabot. A tojáslikőrrel megöntözzük, és reszelt csokoládéval megszórjuk.

 

 

MEXIKÓI KÁVÉ

Az aztékok voltak a csokoládé első fogyasztói, így számos mexikói recept tartalmaz csokoládét.

Hozzávalók 4 bögréhez

  • 5 dl erős presszókávé
  • 3 cl csokoládészirup
  • 1,2 dl tejszín
  • 2 ek barna cukor
  • fahéj, szerecsendió az ízesítéshez
  • tejszínhab és fahéjdarabok a szervírozáshoz

Elkészítés: A kávé kivételével az összes alapanyagot keverjük alaposan össze, majd öntsük hozzá a forró kávét. A kész italt öntsük bögrékbe a tetejét díszítsük tejszínhabbal és fahéj darabokkal.

 

NORMANDIAI KÁVÉ

Normandia világszerte ismert remek almájáról. Az alábbi kávé ennek megfelelően alma hozzáadásával készül.

Hozzávalók 4 pohárhoz

  • 4 dl presszókávé
  • 4 dl almalé
  • 2 ek barna cukor
  • 3 szelet narancs
  • fahéj, szegfűbors, szegfűszeg

Elkészítés: Az összes összetevőt tegyük egy edénybe és forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni tíz percig. Végül a főzetet szűrjük le és öntsük cappuccinos poharakba.

 

PÁRIZSI KÁVÉ

Hozzávalók:

  • 2 dl erős átszűrt meleg török kávé
  • 4 ek csokoládé szirup
  • 2 ek Maraskino likőr
  • 1/4 csésze tejszín
  • 1 ek reszelt csokoládé
  • 2 maraskinó meggy

Elkészítés: : Keverjük össze a kávét És a csokoládészirupot a Maraskinóval. Ezt 2 nagyobb kávéscsészébe töltjük.Tetejét felvert tejszínnel, reszelt csokoládéval és Maraskinómeggyel díszítjük.

 

RUMOS KÁVÉ TEJSZÍNNEL

Hozzávalók 1 csészéhez

  • 2 cl presszókávé
  • 3 cl rum
  • 1 kk kakaó
  • 1 kk cukor
  • tejszínhab

Elkészítés: Előmelegített csészében alaposan összekeverjük a kakaót, cukrot és a rumot, majd hozzáöntjük a forró kávét és végül a tetejére kanalazzuk a tejszínhabot.

 

SÖTÉT SZERENÁD

Hozzávalók:

  • 1/4 l erős kávé,
  • 1/4 l tej, vagy kávétejszín,
  • 5 dkg csokoládé,
  • 2 ek porcukor,
  • tejszínhab, reszelt csokoládé.

A forró tejben feloldom a csokoládét. Ezen forró csokoládét hozzáöntöm a kávéhoz és elkeverem a porcukorral. Csészékbe osztom, egy-egy tejszínhabsapkát teszek rájuk és megszórom reszelt csokoládét.

Forrás: http://www.lamigi.hu/kavereceptek.html

További receptek a kave-receptek.blogspot.hu oldalon.